Museet

Välkommen till stenmuseet i Sibbhult. Museet har en spännande form som påminner om dåtidens stora stentransporter. Utemuseet tänjer på gränsen mellan inne och ute och är en del av det omgivande natur- och kulturhistoriska landskapet. Det är obemannat, tillgängligt året runt och har fri entré.

Den svarta graniten är en attraktiv sten som exporteras över hela världen. I utställningen beskrivs stenindustrins guldålder – från slutet av 1800-talet till andra världskrigets slut – och det många gånger hårda och farliga arbetet i stenbrotten.

I nordöstra Skåne finns flera andra intressanta besöksmål med stenhuggerihistoria, till exempel de nedlagda stenbrotten i Hägghult, Gylsboda, Immelnbergen och Rumperöd. Traktens kulturhistoria knyts nu samman genom utemuseet i Sibbhult.

Museet i Sibbhult ger besökaren möjlighet att lära sig mer om Stenindustrin. I museet finns informationstavlor som beskriver stenindustrin ur olika perspektiv. Golvet i museet är en kombination av olika stensorter och bearbetningar så att besökaren kan se och jämföra. Utanför museet finns ett antal stenblock från området. Dessa har också olika bearbetningar så att man kan se hur stenens karaktär och utseende kan varieras.

IMG_9572IMG_9583

 

  IMG_9573